Uitnodiging: Europe Day 2017 30-11-2017

Uitnodiging: Europe Day 2017

Op dinsdag 12 december 2017 vindt vanaf 13.00 uur "Europe Day" plaats in Pakuis de Zwijger onder de titel "The Art Of Trust".  De focus ligt op deze middag op: "Hoe wek je het vertrouwn van potentiële investeerders en partners voor een project?"

Bezuinigingen op publieke financiering, uitdagingen van globalisering, de mogelijkheden van digitalisering en de toenemende kracht van het publiek zetten de culturele, creatieve en maatschappelijke sectoren steeds meer onder druk om nieuwe manieren te zoeken om partners te binden en te zoeken naar andere vormen van financiering. Tijdens de Europadag zullen we trends onderzoeken en het woord geven aan financiers, adviseurs en praktijkdeskundigen.

Voorzitter van STOMP en President van IMPALA Kees van Weijen zal tijdens één van de parallele sessies die plaats vinden tussen 15.45 en 17.00 spreken in het gesprek over de Guarantee Facility van het EIF.

Entree is gratis en je kan alleen deelnemen als je je hebt geregistreerd via deze link

Het volledige programma:
13.00 - 13.30 Registration
13.30 - 14.00 Welcome and keynote Arjo Klamer, professor of cultural economics at the Erasmus University Rotterdam.
14.00 - 14.45 Panel discussion with: David Dixon (Director of efesai, fundraising and strategy international), Bernadette Kuiper (Director of Impact Academy), Ronald Kleverlaan (Director of European Centre for Alternative Finance)
14.45 - 15.15 Presentation: Gloria Benedikt (choreographer, Citizen Artist Incubator, Science and Art research associate)
15.15 - 15.30 Presentations: Marc Putman (OUTtv), Catrien Spijkerman (Iron Curtain Project)
15.30 - 15.45 Short break and move to parallel sessions
15.45 - 17.00 Parallel sessions:

Session 1: Storytelling (Europe for Citizens)
In this session participants get an insight on how to present their project and to take it a step further. How to move and connect in conversation by using storypower? How to inspire and in the end win trust of your investor and partner? The workshop is led by Hélène Oostdijk (InsideStory), expert on organisational storytelling.
Catrien Spijkerman (Iron Curtain Project) will be there to present how it uses the art storytelling in practice.

Session 2: Guarantee Facility (Creative Europe)
In the context of limited access to finance for the cultural and creative sectors, the Creative Europe programme earmarked €121 million to a financial mechanism acting as insurance to financial intermediaries (e.g. banks) offering financing to cultural and creative sector initiatives. The guarantee scheme is managed by the European Investment Fund. In this session we will discuss, with a panel of experts, how to build a relationship with financial stakeholders and how to convince them to get behind your project. Gunnar Mai (Head of Division EU Guarantee Facilities, European Investment Fund), Anne Marie de Blieck (Head of Arts and Culture at Triodos Investment Management), Kees van Weijen (president of IMPALA Independent Music Companies Association), Doreen Boonekamp (CEO of the Netherlands Film Fund), Hans Luyckx (Board member, Dutch Gaming Association), Bertoud Coose (PMV), Esther van Rijswijk (Moderator)

17.00 - 18.00 Networking with drinks