Nieuws

Agnes Obel’s “Citizen of Glass” pakt prestigieuze IMPALA European Independent Album of the Year Award 21-03-2017

Agnes Obel’s “Citizen of Glass” pakt prestigieuze IMPALA European Independent Album of the Year Award

De Deens singer-songwriter Agnes Obel wint dit jaar de prestigieuze IMPALA European Independent Album of the Year Award met haar album ‘Citizen of Glass’. De prijs ging bij eerdere edities naar artiesten zoals: Caribou, José Gonzalez, Adele en The xx.

‘Citizen of Glass’ kwam uit in Oktober 2016 op Play It Again Sam en markeerde het derde album van Agnes Obel, die Berlijn als thuisbasis heeft. Het album behaalde in Nederland de top 10 van de album charts. Obel heeft een sterke en succesvolle relatie ontwikkeld met Play Is Again Sam sinds de release van haar eerste album ‘Philharmonics’, die in 2010 het levenslicht zag.

Over de mysterieuze titel van het album ‘Citizen of Glass’ zegt Obel: “De titel verwijst naar het Duitse concept van de ‘gläserner bürger’, de mens of burger van glas. In Duitsland wordt het gebruikt als een juridische term die gaat over de mate van privacy die het individu heeft in een land; in termen van gezondheid is het een term geworden die beschrijft hoeveel we weten over iemands lichaam, of biologie of geschiedenis – als ze compleet van glas gemaakt zijn weten we alles.”

Agnes Obel is op dit moment op tour in Noord-Amerika en zal in mei weer terug keren naar Europa. De European Independent Album of the Year Award zal aan Agnes Obel overhandigd worden voorafgaand aan haar concert op 13 mei in Cité de la Musique in Parijs.

Agnes Obel stond met 24 andere artiesten op een shortlist van kanshebbers voor de award. Uit de lijst spreekt duidelijk het muzikale talent en de diversiteit van onafhankelijke labels in Europa. Op de shortlist stonden naast Agnes Obel ook albums van Radiohead, Lost Frequencies, Highasakite, Sara Renar en de Nederlandse rapper Boef.
 
Quotes:
IMPALA en STOMP voorzitter Kees van Weijen: “Agnes Obel is met haar album ‘Citizen of Glass’ de terechte winnaar van de IMPALA European Independent Album of the Year Award!”.

Play It Again Sam Managing Director Peter Thompson: “Wat ontzettend mooi voor Agnes’ album dat het deze prijs krijgt. Agnes Obel is een zeer succesvol en gerespecteerde artiest in veel verschillende Europese landen en om nu haar de IMPALA Award te zien winnen is een erkenning van Agnes’ wijdverspreide populariteit en pure kwaliteit van het album ‘Citizen of Glass’. Het is helemaal verdiend!”

IMPALA Executive Chair Helen Smith: “De shortlist van dit jaar was wederom een zeer bijzondere selectie. De verdiende winnaar is dit jaar een Deense artiest, die in Duitsland woont, getekend is op een Engels label en als eerst in België uit kwam. Dat is een mooie voorbeeld van hoe de huidige Europese muzieksector vandaag de dag werkt”.

Krisoffer Rom, mede-voorzitter van DUP, de Deense koepel voor onafhankelijke platenmaatschappijen, voegt toe: “DUP is zeer verheugd dat de award dit jaar naar een Deens artiest gaat – zeker als het gaat om een artiest zo getalenteerd als Agnes Obel. ‘Citizen of Glass’ is een eerlijk, creatief en gevoelig album dat bij iedere luisterbeurt weer nieuwe deuren opent naar nieuwe werelden. Dit album is in mijn collectie één van de meest gedraaide albums sinds de release en ik verwacht dat dat nog wel een tijdje zo zal blijven”.
 
Over Agnes Obel:
De Deense singer-songwriter Agnes Obel (1980) zat al op jonge leeftijd achter de piano, waar ze  door middel van het werk van componisten als Bartok en Chopin het vakmanschap leerde van een uiterst muzikale moeder. Op latere leeftijd werd ze meer geïnspireerd door de Zweedse jazz pianist Jan Johansson en het was tussen deze twee werelden stijlen waar Agnes Obel haar eigen sound ontwikkelde. Onder verschillende invloeden variërend van PJ Harvey tot aan Claude Debussy, ontstond Agnes Obel’s debuut ‘Philharmonics’, dat zij zelf schreef, uitvoerde en produceerde.  ‘Philharmonics’ was een puur, sober en opvallend evenwichtig album, dat een ongerepte mix van instrumentale tracks en sferische, melancholische ballads bevatte en zowel een commercieel als artistiek succes bleek in heel Europa. Het impressionistische ‘Aventine’ was opnieuw een commercieel succes met hitnoteringen in negen verschillende landen. Op haar derde studioalbum ‘Citizen of Glass’, experimenteert Obel met vintage synthesizers en haar eigen stem, die op plekken extreem bewerkt is.

Meer informatie: http://www.agnesobel.com / Twitter / Facebook / YouTube
 
Over Play It Again Sam:
Play It Again Sam was onderdeel van een golf van invloedrijke labels die ontstond in een vruchtbare periode van Europese independents in de vroege jaren tachtig en generatiegenoten heft als Factory, Mute, Rough Trade en 4AD. Aanvankelijk was het label bekend als één van de stuwende krachten achter EBM en industrial music met artiesten als Front 242, Meat Beat Manifesto  en The Young Gods. Het label verbreedde haar muzikale horizon met releases van artiesten als The Sound, Soulwax/ 2Many DJ’s, Sigur Ros Dinosaur Jr en Mogwai. Vandaag de dag is Play It Again Sam de thuisbasis van artiesten als Enter Shikari, Editors, Agnes Obel, Ghostpoet en CHAMPS.

More information: www.playitagainsam.net / Twitter / Facebook / YouTube
 
Over de Independent Album of the Year Award:
De “European Album of the Year” award werd voor het eerst uitgereikt in 2011, tezamen met de jaarlijkse award voor “Outstanding Contribution to European Music” en markeerde de 10de verjaardag van IMPALA. De award openbaart de breedte en diversiteit van onafhankelijk talent in Europa. De winnaar wordt geselecteerd uit een lijst van nationale en niet-nationale album releases welke zijn ingezonden uit de verschillende Europese territoria en gekozen zijn op basis van muzikale, artistieke of andere uitzonderlijke kwaliteiten. Voorwaarde voor nominatie is dat het album op een Europees onafhankelijk label uitgekomen is tussen januari en december 2016. Eerdere winnaars waren Efterklang, Adele, The xx, Guadalupe Plata, Caribou en José Gonzalez.
 
Over IMPALA:
Impala werd opgericht in April het jaar 2000 om de belangen van onafhankelijke muziek maatschappijen te vertegenwoordigen. 99% van de Europese muziek bedrijven zijn onderdeel van het midden- en kleinbedrijf. Beter bekend als “independents”, zijn deze bedrijven de stuwende kracht achter innovatie en verantwoordelijke voor de ontdekking van nieuwe muziek en artiesten. De independents zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor zo’n 80% van alle nieuwe releases. Daarnaast zijn de independents verantwoordelijk voor zo’n 80% van de werkgelegenheid in Europa. IMPALA heeft diverse awards in het leven geroepen om de culturele diversiteit en nieuw talent in Europa een platform te bieden en de artistieke bijdrage van onafhankelijke muziek te onderstrepen. Winnaars van IMPALA awards zijn onder meer Modeselektor, Caro Emerald, Adele, M83, Mogwai, Vitalic, Melanie De Biasio, Soap & Skin, Arctic Monkeys, Andrea Bocelli en José Gonzalez.

Meer informatie: www.impalamusic.org / Twitter / Facebook