Nieuws

WIN presenteert rapport over wereldwijde independent markt 03-06-2016

WIN presenteert rapport over wereldwijde independent markt

3 juni 2016

Vandaag presenteert WIN (Worldwide Independent Network) haar rapport over de wereldwijde independent markt. Het betreft een analyse over de economische en culturele waarde van onafhankelijke muziek. Het rapport is gepresenteert op Midem in Cannes en is tot stand gekomen in samenwerking met MIDiA Research en de Warwick University Centre for Cultural Policy.

Belangrijk in het oog springend feit is dat onafhankelijke platenmaatschappijen 37,6% van de totale wereldwijde muziekmarkt vertegenwoordigen. In totaal dragen de independents USD 5,6 miljard bij aan de wereldwijde muziekindustrie. 

In het rapport, waarin het jaar 2015 als basis wordt genomen, wordt als basis het criterium mastereigendom genomen, in plaats van distributiewaarde. Feit is namelijk dat veel independents gebruik maken van de infrastructuur van major platenmaatschappijen. In het rapport wordt onder meer duidelijk dat ongeveer 72% van de independents gebruik maakt van internationale distributeurs en 52% dit laat doen via majors of door distributeurs die eigendom zijn van majors. De gebruikelijke rekenmethode op basis van distributie waarde geeft volgens WIN een verkeerd beeld van de werelijke situatie en wil met het rapport de waarde van de wereldwijde independent markt beter onder het voetlicht brengen.

Het volledige rapport is hier te downloaden